Tuesday, August 19, 2008

Olav Gunnar Ballo bearbeider sorgen etter Kaja med bok

Kaja Bordevich Ballo tok sitt eget liv etter en samtale med en fransk Scientolog som tok en personlighetstest og gav henne en "diagnose" på at hun var et uakseptabelt og fryktelig menneske. Kaja skrev en lapp og hoppet i døden samme kveld. Saken er fremdeles under etterforskning av påtalemakten i Frankrike.

Denne testen, kjent som "Oxford Capacity Analysis", "Free Personality Test", "U-Test" og "Performia" er et utdatert psykiatrisk verktøy. For de fleste av oss er det ikke farlig å ta testen i forbindelse med jobbsøk, men når Scientologikirken bruker denne testen er det for å finne din "ruin" og bryte deg ned. (se under)

Olav Gunnar Ballo bearbeidet sorgen ved å skrive, og til høsten kommer det han har skrevet ut som bok, for å hjelpe andre familier og forebygge lignende hendelser.
Dagbladet: Skriver bok om datterens død
VG Nett: Ballo forteller om sorgen i egen bok

I Norge omtaler vi vanligvis ikke selvmord for å hindre at folk tar sitt eget liv for å få oppmerksomhet eller får ideer til hvordan det kan gjøres. Men å fortie det helt er heller ikke bra.

--
Her er et bilde brukt internt til Scientologer i April for å rekruttere dem til å bli bokselgere, og ble funnet på hjemmesiden på ett av forlagene til Scientologikirken.

"Hun lo da jeg ba henne ta en stresstest. Hun gråt da jeg fant hennes ruin."
(Bildestørrelse redusert til 50%)


PS: VG fikk et tips om bildet over og sjekket at det faktisk var ekte ved å gå inn på hjemmesiden. Det var nesten for rart til å være sant. Bildet skulle brukes i eposter som ble sent ut. Siden April har bildet blitt fjernet fra det midlertidige stedet, men vi vet ikke om det fremdeles brukes andre steder.

No comments: